Parforcejagtlandskabet blev skabt af en ambitiøs konge

Kilometervis af gamle jagtveje skærer sig på kryds og tværs gennem Gribskov, Store Dyrehave og Jægersborg Dyrehave og Hegn. I dag bliver vejene brugt af de mange der færdes i naturen, men oprindeligt blev de skabt af den enevældige Christian d. 5. i 1670’erne og 1680’erne.

Christian d. 5 tæmmede den vilde, ufremkommelige nordsjællandske natur ved at etablere et avanceret system af jagtveje, der blev udarbejdet ved hjælp af tidens ypperste matematiske videnskaber. Jagtvejene gjorde det muligt at drive parforcejagt. En med nutidens øjne bestialsk jagtform, men i 1600-tallet var det højeste mode. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa.

For Christian d. 5. handlede det om selviscenesættelse. Han ville vise, at han var en magtfuld konge, der herskede over både mennesker, dyr og natur. De mange veje var et enormt anlægsarbejde, der demonstrerede både fornem ingeniørkunst og – ikke mindst – kongens magt og rigdom.

Under parforcejagten spillede kongen hovedrollen. Det var kongen, der indbød til jagten, hvor beredne jægere med hunde forfulgte en udvalgt kronhjort i timevis. Og det var kongen, der gjorde en ende på dyrets liv, når han afsluttede forfølgelsen ved at stikke et spyd eller kort sværd, kaldet en hirschfænger, i dyrets hjerte.