UNESCO ARCHITECTURE fotoudstilling på Kgs. Nytorv fra d. 1.-30. juli 2023, Foto: Peter Leschly

UNESCO Verdenarv på Kgs. Nytorv i juli

Ny fotoudstilling UNESCO ARCHITECTURE sætter fokus på arkitektur, bæredygtighed og dannelse. Rigsfællesskabets verdensarvsstederne vil på danskernes lystavle og turisternes bucket list ved at udstille verdensarv i verdensklasse på Kgs. Nytorv fra d. 1-30. juli. Det sker i anledningen af, at København er udnævnt til UNESCO-UIA Arkitekturhovedstad 2023.

Ny fotoudstilling med 54 fotorammer pryder nu Kgs. Nytorv midt i København. Bag udstillingen står den nystiftede Rigsfællesskabets Verdensarvsforening, som består af 10 steder, syv i Danmark og tre i Grønland, som er indskrevet på UNESCOs verdensarvsliste for bevaringsværdig og umistelig kultur- og naturarv. De er nu gået sammen om at vise hovedstadens sommergæster Rigsfællesskabet enestående verdensarvssteder.

– For at forstå nutiden, er vi nødt til at forstå fortiden. Og, måske også for at forstå os selv. Derfor rejser vi ud i verden for at blive inspireret, lære og måske tage noget med hjem, der ændrer os. Der er mange danskere, der ikke lige har UNESCO verdensarvsstederne på deres indre lystavle, men det burde være pligtpensum i folkeskolen, siger kommunikationsdirektør Anders Rosbo fra VisitDenmark, der fortæller:

– I VisitDenmark plejer vi at sige, at vi ikke har et Eiffeltårn og de norske fjelde, men vi har den danske livsstil. Nu har vi også fortællingerne om vores UNESCO verdensarv, for de er med til at skabe autentiske oplevelser til gæsterne og dermed bidrage til bæredygtig turisme”, siger han.
Bæredygtig dannelse – vi er alle verdensarvinger

– Men, hvad kan en sten i Jelling bidrage til? Hvad kan Ilulissat Isefjord, Kronborg Slot, Roskilde Domkirke osv. bidrage til? Rigsfællesskabet Verdensarvsforening, der står bag fotoudstillingen, ønsker at udbrede kendskabet til at de danske og grønlandske verdensarvssteder, og samtidig fortælle om UNESCO’s visioner for fred og bæredygtighed.

– I en i en tid, hvor krige, naturkriser og pandemier hærger, er der brug for at værne om det umistelige som f.eks. vores verdensarvssteder. For verdenarven er med til at danne os, så vi ikke bare bliver dygtigere til at relatere os og begå os i forhold til hinanden, men også til andet som naturen og omgivelserne. Verdensarven minder os om, at vi er en del af noget, som er større end os selv. Om, at vi er verdensarvinger, siger Elsbeth Gerner Nielsen, formand for Den danske UNESCO-Nationalkommission.

Kultur- og naturarvens Michelin-stjerner

I hele juli får danskere og Københavns turister mulighed for at se de unikke verdensarvssteder og lære noget om fortiden, som i høj grad også er aktuel i dag – lige fra de bevaringsværdige fællesskabsværdier i Christiansfeld og viden om naturens arkitektur i Nationalpark Vadehavet til kongemagten og det nye natursyn i Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

– Jeg fik bl.a. idéen til projektet, da jeg for et par år siden skrev en aprilsnar på Parforcejagtlandskabets sociale medier. Der skrev jeg, at vi havde flyttet statuen af Christian 5., kongen bag jagtlandskabet, ud i Dyrehaven. Nu står vi her i dag med flotte dronebilleder af de kongelige jagtskove på Kgs. Nytorv – endda sammen med 9 andre verdensarvssteder. Så når bjerget ikke vil komme til Mohammed, så må Mohammed komme til bjerget, siger Liv Thøger-Aldahl, General Manager hos Parforcejagtlandskabet, og hun tilføjer:

– Vi gik i gang med projektet for næsten to år siden, da jeg så en god synergi mellem det, at København var blevet udnævnt til UNESCO Arkitekturhovedstad og den mangfoldige arkitektur, der er repræsenteret i vores verdensarv. Den danske og grønlandske verdensarv har en stærk DNA, som vi kan være stolte af. Faktisk kan man sammenligne UNESCO-brandet med gastronomiens Michelin-stjerner, tilføjer Liv, der er ophavsmanden bag fotoudstillingen på Kgs. Nytorv.

Rigsfællesskabets 10 verdensarvssteder vil øge stolthed og kendskab

Fotoudstilling ”UNESCO ARCHITECTURE” ligger i forlængelse af sidste års fejring, hvor UNESCO verdensarvssteder over hele kloden d. 16. nov. 2022 fejrede 50-års jubilæum for Verdensarvskommissionen, som har til formål at beskytte kulturarv i hele verden.

– Udstillingen med de 54 fotorammer og 108 billeder fra Danmark og Grønland er det første fælles projekt i Rigsfællesskabets Verdensarvsforening, der blev stiftet i januar 2023. Verdensarven er aktuel for gæster i alle aldre, og fotoudstillingen viser, hvor flot vi er repræsenteret på UNESCO’s verdensarvsliste. Som forening er vi først lige begyndt på vores arbejde med at øge kendskabet til og stoltheden omkring vores allesammens kultur- og naturarv,” slutter Sara Peuron-Berg, forperson for Rigsfællesskabets Verdensarvsforening og formidlingsansvarlig ved Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke.

FAKTA: UNESCOs Verdensarvsliste

Der er lige nu 1.157 verdensarvssteder udpeget af UNESCO: 900 kulturarvssteder og 218 naturarvssteder.
I Danmark er syv steder UNESCO Verdensarv:

  • Jelling Monumenterne (i 1994)
  • Roskilde Domkirke (i 1995)
  • Kronborg Slot (i 2000)
  • Vadehavet (i 2014)
  • Stevns Klint (i 2014)
  • Christiansfeld (i 2015)
  • Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland (i 2015)

I Grønland er tre steder UNESCO Verdensarv:

  • Ilulissat Isfjord på Grønlands vestkyst (i 2004)
  • Kujataa Greenland i Sydgrønland (i 2017)
  • Aasivissuit-Nipisat ved Polarcirklen i Vestgrønland (i 2018)

Billeder:

Fotos af fotoudstillingen UNESCO ARCHITECTURE og fra åbningen af fotoudstillingen lørdag den 1. juli 2023 på Kgs. Nytorv. Fotokredit: Fotograf Peter Leschly @photos.bypeter og Parforcejagtlandskabet. Udstillingen er åben fra d. 1.-30. juli 2023.

Kontakt:

Liv Thøger-Aldahl, General Manager for Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland og talsperson for fotoudstillingen og åbnings-eventen, 4196 3642, lta@museumns.dk

Sara Peuron-Berg, forperson for Rigsfællesskabets Verdensarvsforening og formidlingsansvarlig ved Fonden til formidling af kulturarven Roskilde Domkirke, 2012 1981, sap@roskildedomkirke.dk