TEMA-vandreture: Dramatisk arkitektur eller vild natur?

I anledning af UNESCO-UIA World Capital of Architecture 2023 fejrer vi, at København er udnævnt som Arkitekturhovedstad 2023. Det gør vi med fotoudstillingen: ”Dramatisk arkitektur eller vild natur? Et kongeligt jagtlandskab i verdensklasse”, der kommer til at stå på Kgs. Nytorv hele juli 2023.

Her sætter vi fokus på den røde tråd mellem den forførende barokarkitektur og den dramatiske jagthistorie. Vi spørger, om der skal herske orden eller kaos?
Om designet skal være stringent eller utæmmet? For i barokken satte kongens have- og landskabsarkitekter stor ære i at skabe streng orden og symmetri for at vise kongens magt over mennesker og natur. Således var det storslåede kongelige jagtlandskab et udtryk for store arkitektoniske visioner, et internationalt udsyn og symbolsk kongemagt.

I den anledning inviterer du med på fire tema-vandreture i det kongelige jagtlandskab, hvor I bl.a. kan få indsigt i Parforcejagtlandskabets arkitektoniske storhed og betydning for Danmarkshistorien.

Parforcejagtlandskabets TEMA-vandreture foregår:
Den 23. og 30. april, den 10. sept. og den 1. oktober 2023.

Alle er med start kl. 14.00.
Pris: 75,- kr., der betales ved tilmelding på MobilPay: 185150.
Børn og unge under 18 år er gratis.

Tema-vandretur 1: Arkitekturen, Kongestjernen & skovens mange funktioner

Store Dyrehave ved Hillerød: Søndag d. 23. april kl. 14.00.
Mødested: P-pladsen ved Overdrevsvejen.
Varighed: ca. to timer.

I anledning af UNESCO Arkitekturåret 2023 byder UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet velkommen til en historisk vandring i Store Dyrehave v. museumsinspektør Kristoffer Schmidt fra Museum Nordsjælland: Her kan du høre om historien om parforcejagtens iscenesættende karakter og om det sindrige arkitektoniske system af jagtveje i de nordsjællandske skove, hvis enestående udformning ikke findes andre steder i verden. På vandringen vil I opleve Store Dyrehaves centrum, Kongestjernen, der ikke blot var majestætens opholdssted under de nærmest teatralske jagter, men også en væsentlig årsag til, at området i 2015 blev udpeget til UNESCO verdensarv. Skovområdet havde dog også andre formål end bare at være jagtområde. Derfor vil I også få fortalt historien om skovens andre funktioner som f.eks. foderkammer eller opdræt for det kongelige hestestutteri med dertilhørende vange for Frederiksborghesten.

Tema-vandretur 2: Engelsk jagt, barokpragt & arkitekturen i det første parforcejagtlandskab

Jægersborg Dyrehave & Hegn: Søndag d. 30. april kl. 14.00.
Mødested: Hjortekær Port.
Varighed: ca. to timer.

I anledning af UNESCO Arkitekturåret 2023 byder UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet velkommen til en historisk vandring i Jægersborg Dyrehave v. museumsinspektør Jon Voss fra Museum Nordsjælland: Her kan du høre om Parforcejagtlandskabet, som blev skabt i 1670 af Christian 5., og om Christian 6.’s fine Eremitageslot med dets mange jagtudsmykninger. Jægersborg Dyrehave var det første sted i Danmark, hvor parforcejagten blev indført. Jagten krævede en stor udvidelse af kongens jagtareal, med nedlæggelse af landsbyen Stokkerup, inddragelse af store områder fra landsbyen Nærum i nord og efterfølgende indhegning af hele det 1200 hektar store område. I Jægersborg Hegn blev jagtvejene udlagt efter engelsk forbillede, i modsætning til de senere stjernevejssystemer i f.eks. Store Dyrehave og Gribskov.

Bemærk: Vandringen foregår udenfor i jagtlandskabet, og man kommer ikke ind i Eremitageslottet.

Tema-vandretur 3: Arkitekturen & historien om Danmarks dyreste jagtform

Jægersborg Dyrehave & Hegn: Søndag d. 10. september kl. 14.00.
Mødested: Hjortekær Port.
Varighed: ca. to timer.

I anledning af UNESCO Arkitekturåret 2023 byder UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet velkommen til en historisk vandring i Jægersborg Dyrehave v. museumsinspektør Kristoffer Schmidt fra Museum Nordsjælland: Her kan du høre om, hvordan Christian 5. udlagde det ca. 1200 hektar store jagtområde til Danmarks første parforcejagt-område, og de mange jagtulykker, som både Christian 5. og hans efterkommere kom ud for under den hæsblæsende jagt. Selve etableringen var selvfølgelig omfattende, men vedligeholdet af parforcejagt-området skulle vise sig at blive en endnu mere bekostelig affære. Alt fra vedligeholdelsen af jagtslottet Jægersborg og Eremitageslottet, jagtvejene, indhegningen omkring dyrehaven, jagtstaben samt opretholdelsen af en god hjortebestand kostede mange penge. De store udgifter blev i sidste ende en af de primære årsager til, at parforcejagten blev nedlagt.

Tema-vandretur 4: De landskabsarkitektoniske bedrifter & parforcejagten

Gribskov: Søndag d. 1. oktober kl. 15.30-17.30
Mødested: Den store P-plads ved Fr. d. 4. Allé, Nødebovej (ca. 1 km nord for Skovskolen).
Varighed: ca. to timer.

I anledning af UNESCO Arkitekturåret 2023 byder UNESCO verdensarv Parforcejagtlandskabet velkommen til en historisk vandring i Gribskov v. museumsinspektør Jon Voss fra Museum Nordsjælland:
Her kan du høre om parforcejagten og det omfattende jagtlandskab. Parforcejagtlandskabet i Gribskov var den nordligste del af et stort sammenhængende jagtlandskab, der strakte sig sydover til og med Store Dyrehave. Etableringen af Parforcejagtlandskabet i Gribskov i 1690’erne var noget af en landskabsarkitektonisk og teknisk bedrift, da området er meget kuperet og har utallige vådområder. Vejsystemet blev anlagt efter en stringent, symmetrisk skabelon med jagtveje, der strålede ud fra vejstjerner, og lige forbindelsesveje mellem jagtvejene, så jægerne havde størst muligt overblik over området, når de til hest og med hundekobler efterstræbte kronvildtet.