Parforcejagt

Parforcejagt var højeste mode blandt Europas enevældige fyrster i 1600-tallet. Jagten var et stort, fornemt anlagt skuespil, der handlede om at vise magt og pragt. I Danmark foregik jagten i de nordsjællandske skove.

Parforcejagten blev indført i Danmark af Christian d. 5. Jagten stammer fra Frankrig, hvor Christian d. 5. som ung kronprins havde besøgt det franske hof og Solkongen Ludvig den 14. og var blevet fascineret af den pompøse jagtform.

Parforcejagt handlede ikke om at få mad på bordet, for en hjort, som har løbet i flere timer, er uspiselig pga. mælkesyre i musklerne. Det var et show.

Kongen og hans fornemme gæster deltog eller opholdt sig et sted centralt i skoven under jagten, mens de ventede på at blive tilkaldt. Imens forfulgte jægere til hest og med hunde dagens udvalgte bytte. I Danmark var det ofte en stor, majestætisk kronhjort.  Fra ventepladsen kunne kongen og hans gæster betragte jægere, heste og hunde, der i fuld fart forfulgte den paniske hjort. Når den udmattede kronhjort ikke kunne løbe længere, bed hundene sig fast i dens hals, ører, ben og mule. Nu var hjorten ”stillet”, og kongen blev tilkaldt med et særligt hornsignal. Han udførte sin pligt som jagtens leder ved at aflive dyret med et stik i hjertet. Til formålet brugte kongen et spyd eller et lille jagtsværd, kaldet en hirschfænger.

Det var her, han kunne vise sig som en mægtig krigerkonge, der herskede over naturen. Men det var bestemt ikke en ufarlig opgave. Det krævede både præcision, styrke og ikke mindst mod at bevæge sig tæt ind på dyret og give det nådesstødet. Den 100-200 kilo tunge kronhjort var godt nok udmattet, men med adrenalin og frygten pumpende i kroppen, var det svært for hundene at holde den fast. Et svirp med det store gevir eller et kraftfuldt spark med bagbenene var dødsensfarligt. For det meste gik det dog godt, og kongen kunne triumfere foran sine gæster.